Remiger Design plans major renovation, reconfiguration of WashU’s Jolley Hall

 

From Illinois Business Journal news services

ST. LOUIS — Remiger Design, a St. Louis-based planning, architecture and interior design firm, has been actively working with Washington University in St. Louis to renovate and reconfigure the interior of Harold D. Jolley Hall in collaboration with Directions in Design and William Tao & Associates.

The building currently houses the Department of Mechanical Engineering and Materials Science, which is in the process of partially vacating Jolley Hall to accommodate an approximately 30,000-square-foot renovation that will serve as the new home of the Department of Computer Science and Engineering. The project is scheduled for completion in mid-May.

“It’s a privilege to work with my alma mater, Washington University. The design that we helped to create for this space is meant to encourage students to learn and succeed in an environment that reflects current work trends,” said Vern Remiger, president of Remiger Design. “We’re very proud of the work we’ve done on this project and our ongoing collaboration with the university.”

In its pre-renovation state, Jolley Hall lacks vertical connectivity between floors as it solely relies on one existing stairwell located toward the far east end of the building as well as one existing elevator. As such, the Remiger Design team has proposed the design of a new five-story monumental stair that will be located in the existing atrium and lobby area that is the entry node of the building. The stair will provide the connectivity from floor to floor.

Other unique elements to the project include a Haworth Enclose demountable partition system that is full glass with an applied frosted film for visual privacy. The frosted film pattern is in the form of binary code that actually spells out the name of the department when deciphered. This feature helps give the department its own identity in a subtle, yet effective way. Another element worthy of noting is the use of a continuous one-half inch LED light fixture that will traverse diagonally up and down the five-story wall immediately adjacent to the stair. The layout will reflect the vertical movement that will occur as students utilize the stairs from floor to floor.

Remiger Design is the architect of record on this renovation. William Tao & Associates is providing engineering services, while Directions in Design and Remiger Design are collaborating on the interior design of the project. SM Wilson is serving as construction manager on the project.

Leave a Comment